ANP19 nov '12 05:12Aangepast op 19 nov '12 09:02

Suu Kyi: wees voorzichtig over hervormingen

EPA
EPA

YANGON (ANP) - De Myanmarese oppositieleidster Aung Suu San Kyi heeft maandag tegenover president Barack Obama gewaarschuwd voor te groot enthousiasme over de politieke hervormingen in haar land. ,,De moeilijkste tijd bij elke overgang is als we denken dat succes in zicht is. Wij moeten er zeer op letten dat we ons niet door de hersenschim van het succes in de luren laten leggen'', hield ze de Amerikaanse president voor in haar villa waar zij jaren onder huisarrest stond.

Obama antwoordde dat hij met zijn bezoek de democratisering van Myanmar, het vroegere Birma, wilde ondersteunen. Die omvat volgens hem onder meer het opbouwen van betrouwbare overheidsinstellingen, een beëindiging van de etnische conflicten in het land en beter onderwijs en een betere gezondheidszorg voor de inwoners.

De Amerikaanse president kwam in de nacht van zondag op maandag aan voor een bezoek van 6 uur aan in Myanmar, het voormalige Birma. Het is het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president ooit aan het Zuidoost-Aziatische land. Tienduizenden juichten hem toe, terwijl hij op weg was naar het vroegere parlement in Yangon, waar hij president Thein Sein ontmoette.

Stimuleren

Na afloop van zijn gesprek met Thein Sein zei Obama dat het proces van democratische en economische hervormingen dat de president op gang heeft gebracht, de ontwikkeling van Myanmar op een ongelooflijke manier kan stimuleren. Obama gebruikte de naam Myanmar, die de vroegere militaire junta heeft ingevoerd. Normaliter wordt in de Verenigde Staten gesproken van Birma, de oude naam van het land.

De regering heeft maandag in verband met het bezoek van Obama aan 66 politieke gevangenen amnestie verleend.

Cambodja

Obama doneert 170 miljoen dollar (133 miljoen euro) aan Myanmar. Dat geld is bestemd voor projecten ter bevordering van de democratie. Birma ging jarenlang gebukt onder een militair regime.

Obama vliegt maandag door naar Cambodja, waar hij de conferentie van Asean bijwoont, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen