ANP14 dec '12 05:18

Eurolanden aarzelen over speciale contracten

BRUSSEL (AFN) - De meeste eurolanden lijken wel wat te voelen voor speciale contracten met Brussel over bezuinigingen en hervormingen, maar nu nog niet. Tijdens de top van Europese leiders zag EU-president Herman van Rompuy zich gedwongen de planning over zijn voorstel te verschuiven.

Dat bleek in de nacht van donderdag op vrijdag in Brussel na afloop van de eerste dag van het tweedaagse overleg. Pas in juni komen de Europese lidstaten terug op het onderwerp. In de tussentijd probeert Van Rompuy in overleg met de landen en de Europese Commissie te kijken naar het hoe en wat van dergelijke contracten.

Premier Mark Rutte zei blij te zijn dat er nu geen besluiten over zijn genomen. Voor Nederland is het belangrijk dat de contracten de vrijheid van landen om eigen beleid te voeren niet inperken. Rutte zei ,,in de loop van de avond gerustgesteld te zijn'' omdat er in ieder geval geen straf verbonden zal zijn aan de verbintenis. Hij benadrukte ook dat het contract door beide partijen zal worden opgesteld.

Andere plannen van Van Rompuy verdwenen tijdens de top helemaal van tafel. Onhaalbaar bleken zijn voorstellen voor een aparte begroting voor de eurozone of een fonds om korte schokken in de eurolanden op te vangen. Wel zou er een solidariteitsfonds kunnen komen om bijvoorbeeld het concurrentievermogen van een lidstaat aan te jagen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt daarbij aan een potje van 10 tot 20 miljard euro in 7 jaar. Rutte: ,,Ik kan niet zeggen dat daar wonderen van zullen komen, maar misschien helpt het wel.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen