ANP13 dec '11 21:41Aangepast op 13 dec '11 22:23

Wall Street teleurgesteld door Fed

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street doken dinsdag tegen het einde van de handel in de rode cijfers, nadat de uitkomsten van een beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank bekend waren gemaakt. Beleggers toonden zich teleurgesteld doordat de Federal Reserve geen nieuwe maatregelen aankondigde.

De Dow-Jonesindex sloot 66,45 punten lager op 11954,94 punten. Een verlies van 0,6 procent. De S&P 500-index verloor 0,9 procent en eindigde op 1225,73 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,3 procent tot 2579,27 punten.

De Federal Reserve liet dinsdag weten de rente tot zeker midden 2013 op een laag niveau, niet hoger dan 0,25 procent, te houden. De Amerikaanse economie was de afgelopen tijd 'gematigd' gegroeid en de inflatie en de werkloosheid waren licht gedaald, aldus de Fed. Toch loopt de Amerikaanse economie volgens de centrale bank wel gevaar, namelijk als gevolg van de problemen in Europa.

Merkel

Volgens economen hield de centrale bank zeker de deur open voor maatregelen mocht de economie geraakt worden door de Europese afkoeling. Maar de afwezigheid van maatregelen op korte termijn stelde de handel blijkbaar toch teleur.

De stemming op Wall Street werd eerder op de dag toch al getemperd door de Europese schuldencrisis. Er gingen geruchten als zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel elke verhoging van het Europese noodfonds EFSF definitief afwijzen. De euro zakte ook ten opzichte van de dollar tot de laagste stand sinds januari, tot ver onder de 1,31 dollar.

Olie

De handel kreeg wat steun van een flinke stijging van de olieprijs. Een vat lichte Amerikaanse olie stond 2,3 procent hoger op 100,04 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder. Een duidelijk verklaring voor de stijging konden analisten niet geven.

Het aandeel Best Buy duikelde ruim 15,4 procent. De Amerikaanse elektronicaketen boekte in het fiscale derde kwartaal minder omzet en winst dan verwacht.

De euro noteerde bij het slot van de Amerikaanse handel op 1,3035 dollar. Bij het einde van de Europese handel was dat nog 1,3090 dollar.

Gerelateerde artikelen