ANP2 sep '12 17:05

ECB aan zet na bezwerende woorden Bernanke

EPA
EPA

AMSTERDAM (AFN) - Na de voor beleggers bemoedigende toespraak vrijdag van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke, is het de komende week aan de Europese Centrale Bank (ECB) om het vertrouwen op de financiële markten verder op te vijzelen. Gehoopt wordt dat de ECB aankondigt de steunaankopen van Zuid-Europees staatspapier te hervatten.

De spreekbeurt van Bernanke, waar beleggers de hele week in spanning naar hadden uitgezien, werd gezien als een bevestiging dat de Amerikaanse centrale bank (de Fed) bereid is tot meer stimuleringsmaatregelen om de stagnerende economie een duwtje in de rug te geven. Hoewel Bernanke geen concrete maatregelen noemde, zetten zijn woorden wereldwijd de beurskoersen hoger.

De ECB zal dat effect waarschijnlijk niet kunnen evenaren met dergelijke vage toezeggingen. Beleggers willen weten wat de centrale bank precies van plan is om de eurocrisis te bestrijden. President Mario Draghi ontketende eind juli een opluchtingsrally door te zeggen dat hij tot alles bereid is om de euro te redden, maar concrete plannen bleven tot dusver uit.

Verstek

Niet voor niets liet het voltallige ECB-bestuur verstek gaan bij de internationale bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse skioord Jackson Hole, waar Bernanke zijn toespraak hield. Draghi en de zijnen waren druk met de voorbereiding voor hun eigen beleidsvergadering van komende week.

Vrijdag bleek dat binnen het ECB-bestuur de neuzen nog bepaald niet dezelfde kant op staan. De Duitse bestuurder Jörg Asmussen bijvoorbeeld bleek aanzienlijk strengere voorwaarden te willen stellen aan een nieuwe ronde steunaankopen dan zijn Franse collega Benoît Coeuré.

Behalve de ECB-vergadering staat de komende week weinig op de agenda, nu het kwartaalcijferseizoen ten einde is. Op macro-economisch terrein worden vrijdag wel cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt bekendgemaakt. In Nederland komt het CBS met cijfers over de omzet en productie van de industrie. Van Eurostat komt donderdag een tweede raming over de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal.

Gerelateerde artikelen