ANP27 apr '12 09:15Aangepast op 27 apr '12 09:45

AEX opent met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies geopend. De andere Europese beurzen begonnen ook lager. De bezorgdheid over de Europese schulden keerde terug na een nieuwe verlaging van de kredietwaardigheid van Spanje. Beleggers wachten nog op het groeicijfer van de Amerikaanse economie, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam zakte in de vroege handel met 0,5 procent tot 309,01 punten. De MidKap-index noteerde vlak op 513,64 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,5 procent.

Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Spanje voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De kredietbeoordelaar waarschuwde ook voor verdere verlagingen. S&P vreest dat de Spaanse overheid meer schulden moet maken om banken te ondersteunen en dat de begrotingsproblemen zullen toenemen, omdat de economie blijft krimpen.

Franse banken

Vooral de Franse banken, die veel Spaanse staatsobligaties bezitten, stonden onder druk. BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale verloren 1 tot 2 procent. In de AEX voerde bank en verzekeraar ING de dalers aan met een min van 2 procent.

De stemming op de beurzen werd ook gedrukt door een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in Duitsland. De index voor het vertouwen zakte deze maand tot de laagste stand van dit jaar.

Ahold

In Frankfurt daalde het Duitse chemieconcern BASF 2,3 procent ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten. Ook het Duitse auto- en vrachtwagenconcern Daimler moest ondanks een onverwachte winststijging in het eerste kwartaal 2 procent inleveren.

Ahold zakte 0,2 procent. Het moederbedrijf van Albert Heijn neemt 82 winkels van concurrent Jumbo over voor 290 miljoen euro.

USG People

In de MidKap voerde USG People de stijgers aan met een winst van ruim 10 procent. De uitzender heeft in het eerste kwartaal van 2012 aanzienlijk betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Ondanks een dalende omzet verbeterde de winstgevendheid fors. Wessanen stond onderaan met een min van 5 procent. Het voedingsmiddelenconcern zag de winst in het eerste kwartaal flink dalen.

TenCate verloor 1 procent. Het eerste kwartaal van 2012 is volgens de producent van technisch textiel TenCate ,,in lijn met de verwachtingen'' begonnen met een omzet- en winstdaling.

De euro was 1,3180 dollar waard, tegen 1,3234 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 119,41 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen