ANP12 dec '12 16:18

Rechterhand Mladic krijgt levenslang

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Ex-generaal Zdravko Tolimir (64) is woensdag door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De Bosnische Serviër wordt zwaar gestraft, omdat een meederheid van de rechters in de zaak hem schuldig bevonden aan onder meer genocide.

Hij was volgens de rechters de rechterhand van bevelhebber Ratko Mladic en speelde een cruciale rol bij de voorbereiding en uitvoering van volkerenmoord die werd gepleegd in juli 1995 op moslims rond de moslimenclaves Srebrenica en Zepa.

Daar moordden etnische Serven in juli 1995 duizenden moslimmannen en -jongens uit, nadat de enclave Srebrenica in handen was gevallen van de Bosnisch Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Het was een van de enclaves die door de VN als 'veilig gebied' waren aangemerkt en er waren Nederlandse blauwhelmen gestationeerd.

De aanklagers hadden levenslang geëist wegens onder meer volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Tolimir, die zichzelf verdedigde, heeft alle beschuldigingen tegengesproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen