ANP19 feb '12 03:08

Bosbranden kosten 339.000 levens per jaar

EPA
EPA

VANCOUVER (ANP) - Brandende bossen, grassen, heide- en landbouwgronden doden wereldwijd circa 339.000 mensen per jaar. Dat blijkt uit een studie die voor het eerst een schatting heeft gemaakt van de slachtoffers door landschapsbranden.

De meeste slachtoffers vallen ten zuiden van de Sahara in Afrika. Zuidoost-Azië komt op een tweede plaats.

,,Ik was verrast dat het getal zo hoog was, omdat rook en vuur nogal intimiderend zijn voor veel mensen'', zei auteur Fay Johnston van de Universiteit van Tasmanië zaterdag. Ze sprak bij een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in het Canadese Vancouver.

Stofdeeltjes

Johnston onderzocht alle doden door zware rook en landschapsbranden tussen 1997 en 2006. Ze gebruikte satellietgegevens en modellen om alle doden te berekenen door stofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, een veelvoorkomend bijproduct van landschapsbranden.

Ze vond ook een verband met klimaat, want het dodental blijkt in sommige jaren veel hoger dan in andere. In jaren dat het oceaanoppervlak warmer is door El Nino waren er tweemaal zoveel doden door landschapsbranden dan in jaren met een koeler zeeoppervlak. De onderzoeker waarschuwt dat het aantal doden door branden de komende decennia zal oplopen door de opwarming van de aarde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen