ANP18 dec '11 20:33

Kwart koopt spullen waar geen geld voor is

UTRECHT (AFN) - Bijna een kwart van de Nederlanders koopt wel eens spullen waar ze eigenlijk geen geld voor hebben. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met Wijzer in geldzaken.

Volgens het Nibud heeft het merendeel van deze groep achteraf spijt van de aankopen. Het instituut maakt zich dan ook zorgen om deze consumenten. ,,Voor mensen die het financieel niet ruim hebben, is het belangrijk zich te behoeden voor dit soort spijtaankopen.'' De organisatie vindt het verder zorgelijk dat mensen wel spijt hebben van hun aankoop, maar geen concrete actie ondernemen om dit een volgende keer te voorkomen.

Het instituut adviseert deze mensen om zichzelf een bepaald spaardoel op te leggen om te voorkomen dat ze meer uitgeven dan ze eigenlijk willen. Volgens het Nibud kan dat bijvoorbeeld door maandelijks een bepaald bedrag over te maken naar een spaarrekening, geld opzij te zetten in verschillende potjes en een boodschappenlijst te gebruiken in de supermarkt.

Gerelateerde artikelen