ANP10 mei '12 10:07Aangepast op 10 mei '12 10:23

Spaanse rente blijft hoger dan 6 procent

MADRID (AFN) - De rente op Spaanse obligaties is donderdagochtend gestabiliseerd, na de gedeeltelijke overname door de Spaanse overheid van de noodlijdende bank Bankia. Het rendement op 10-jaarsleningenbleef echter hoger dan 6 procent.

Rond 10.00 uur stond de Spaanse 10-jaarsrente op 6,04 procent. Woensdag liep de rentestand in hoog tempo op van 5,8 procent tot 6,1 procent, door de grote zorgen over de financiële toekomst van het Zuid-Europese land.

De hoge rente op de obligaties maakt geld lenen duur voor de Spaanse overheid. Economen vrezen dat de huidige stand de schuldenlast van het land op termijn onhoudbaar kan maken.

Bankia

De Spaanse overheid kondigde woensdagavond aan een belang te nemen van 45 procent in Bankia en beloofde de bank uit de financiële problemen te helpen. Bankia kwam in nood door beleggingen in de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt.

De rente op 10-jaarsobligaties van Italië stabiliseerde eveneens, rond 5,8 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en geeft aan dat beleggers minder vertrouwen hebben in het betreffende land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen