ANP20 aug '12 09:53

AEX toont weinig beweging

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam schommelde maandagochtend rond het slotniveau van vrijdag. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers wachten op nieuwe signalen die de handel verder richting kunnen geven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 335,46 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 515,25 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

Op de obligatiemarkt noteerde de rente op 10-jarige Spaanse obligatieleningen iets onder de 6,4 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt volgens het Duitse blad Der Spiegel om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen voor staatsleningen. Als deze grens wordt overschreden, zou de ECB kunnen ingrijpen.

Heineken

In de AEX waren de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam de grootste dalers met verliezen van ruim 1. DSM verloor 0,9 procent. De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft het beleggingsadvies voor het speciaalchemieconcern verlaagd.

Heineken ging aan kop met een plus van 1,7 procent. De bierbrouwer, die later deze week de bedrijfsresultaten bekend zal maken, heeft zijn bod op het belang van branchegenoot Frasier & Neave (F&N) in Asian Pacific Breweries (APB) verhoogd.

Diageo

Bouwbedrijf Heijmans was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van ruim 2 procent. Bank en verzerkaar SNS Reaal stond onderaan met een min van 0,8 procent.

In Londen klom Diageo 0,6 procent. De drankenproducent wil volgens de Britse krant The Telegraph het tequila-merk Jose Cuervo aan zijn drankenkast toevoegen. De overname, waarover Diageo overleg voert met de Mexicaanse eigenaar van Cuervo, zou circa 2,3 miljard euro kosten in cash en aandelen.

De euro was 1,2359 dollar waard, tegen 1,2315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 96,27 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,3 procent duurder op 114,10 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen