ANP28 mrt '12 17:51

Zorgen over herstel zetten beurzen lager

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag eensgezind in mineur. Beleggers maakten zich, vooral na een tegenvallend aantal orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten, zorgen over de staat van de wereldeconomie. Ook werd gewacht op de uitkomsten van het topberaad over de verhoging van het Europese noodfonds.

De afwachtende houding was goed af te lezen aan het handelsvolume. Er werden iets meer dan 80 miljoen aandelen in AEX-fondsen verhandeld, tegen een gemiddelde van ruim 97,8 miljoen in de voorgaande 30 handelsdagen.

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, sloot 3,37 punten (1 procent) lager op 325,62 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 3,04 punten (0,6 procent) tot 545,05 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 1 tot 1,1 procent in.

Kopenhagen

De ministers van Financiën van de eurozone komen vrijdag bijeen in Kopenhagen. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het verhogen van de omvang van het permanente noodfonds. EU-president Herman Van Rompuy verwacht dat het topberaad tot positieve resultaten zal leiden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet onlangs doorschemeren dat ze bereid is om het noodfonds te verhogen.

Volgens economen van de Amerikaanse bank Citigroup moet Spanje zich in de loop van dit jaar onderwerpen aan een hulpprogramma van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Het toezicht van die trojka zal volgens Citigroup een voorwaarde zijn voor aanhoudende steun van de ECB voor de zwakke Spaanse bankensector.

Elsevier

In de AEX voerden de staalconcerns Aperam en ArcelorMittal de dalers aan met verliezen van circa 3,5 procent. Uitgeefconcern Reed Elsevier was de grootste stijger met een winst van 0,7 procent.

Diervoerbedrijf Nutreco was de grootste stijger in de MidKap met een winst van 2,1 procent. De aankondiging van viskweker Marine Harvest dat het bedrijf wellicht een eigen zalmvoerfabriek begint, is volgens analisten van ING waarschijnlijk vooral een tactische zet om druk te zetten op leveranciers. Nutreco ging dinsdag 6 procent onderuit door de aankondiging van Marine Harvest.

UniQure

AMT schoot meer dan 15 procent omhoog, tot 0,46 euro. Het biotechnologiebedrijf, dat wordt overgenomen door uniQure, meldde positieve onderzoeksresultaten van zijn gentherapie Glybera.

De euro was 1,3290 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 105,09 dollar per vat en Brentolie zakte 1,2 procent tot 123,99 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen