ANP14 feb '12 14:31Aangepast op 14 feb '12 14:49

Benzineprijs naar nieuw record

EINDHOVEN (AFN) - De benzineprijs is gestegen naar een nieuw record. Aan de pomp komt de landelijke adviesprijs voor een liter benzine nu uit op 1,78 euro, aldus consumentencollectief United Consumers dinsdag.

Steeds vaker zullen automobilisten met deze prijzen voor een volle tank ruim 100 euro moeten betalen, zegt Paul van Selms van United Consumers. De prijs voor een liter Euro 95 bereikte maandag zelfs even een piek van 1,789 euro, maar staat nu nog steeds op een historisch hoog niveau.

Ook voor lpg moeten consumenten meer betalen. Een liter kost nu ruim 0,87 eurocent.

Belastingdruk

Oorzaken van de hoge prijs aan de pomp zijn volgens het consumentencollectief de belastingdruk en de inmiddels structureel hoge prijs van ruwe olie, waaruit uiteindelijk motorbrandstoffen worden geraffineerd.

,,Gecombineerd met een zwakke euro ten opzichte van de dollar en een dollar die zelf ook niet zo sterk meer is, wordt de ruwe olie alleen maar duurder. Daarnaast spelen de opstand in Syrië en de oorlogstaal tussen Iran en de VS prijsopdrijving in de hand'', zegt Van Selms. ,,Een benzineprijs onder 1,50 per liter, het niveau van 2009, lijkt voorlopig ver weg.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen