ANP7 apr '12 21:55

Ontevreden militairen sluiten vliegveld Jemen

EPA
EPA

SANAA (ANP) - Ontevreden militairen in Jemen hebben sinds zaterdag het vliegveld in de hoofdstad Sanaa stilgelegd. De militairen protesteerden zo tegen het ontslag van het hoofd van de luchtmacht generaal Mohammed Saleh al-Ahmar, een halfbroer van de eerder weggestuurde president Ali Abdullah Saleh.

Legervoertuigen vol militairen omsingelden de luchthaven bij zonsopgang zaterdag. Ze stuurden passagiers weg en voorkwamen dat vliegtuigen konden landen of opstijgen. De overheid leidde inkomende vliegtuigen om naar de luchthaven van de zuidelijker stad Aden.

Het ontslag van de generaal past in een beleid van de nieuwe president. Die heeft inmiddels meerdere getrouwen van de vorige president de wacht aangezegd.

Het zeer arme Jemen, ten zuiden van Saudi-Arabië, was lange tijd onrustig door een machtsstrijd. Tegenstanders betoogden en vochten massaal tegen de vorige president, Ali Abdullah Saleh, die circa 30 jaar aan de macht was. Hij moest uiteindelijk in februari onder zware internationale druk aftreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen