ANP15 okt '12 11:52

Beurzen hoger door Spanje

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandag winsten zien. De stemming werd gesteund door de hoop op een spoedig hulpverzoek door Spanje en positieve Chinese macrocijfers. In Amsterdam schoot TomTom omhoog door overnamespeculatie.

,,De markt loopt weer wat op. Goede cijfers uit China en de verwachting dat Spanje noodsteun zal aanvragen, zorgen voor optimisme. Ook krijgt Griekenland waarschijnlijk meer tijd voor zijn begrotingsdoelstellingen. In de loop van de week zal de aandacht echter verschuiven naar de kwartaalcijfers van de bedrijven, en die zullen uiteindelijk de stemming gaan bepalen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent hoger op 330,62 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 529,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,5 en 1,3 procent.

Spanje

De hoofdgraadmeter in Madrid klom 0,4 procent. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen binnen de eurozone dat Spanje mogelijk in november formeel om hulp zal vragen. De aanvraag zal deel uitmaken van een groot noodpakket dat bestaat uit een herziening van het Griekse leenprogramma en noodhulp aan Cyprus.

De speculatie op een formeel hulpverzoek van Spanje zorgde vooral voor winsten onder de financiële fondsen. In de AEX klom ING 2,3 procent en Aegon won 1,8 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste stijger met een winst van 2,4 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste daler met een verlies van 1,3 procent.

TomTom

In de MidKap was TomTom veruit de grootste stijger met een winst van 11 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. De analisten voorzien een scenario waarbij de oprichters van TomTom een bod doen op het bedrijf. De financiering hiervoor kan volgens SNS geleverd worden door Apple, waarna het Amerikaanse concern na de transactie de kaartactiviteiten van TomTom overneemt voor 1 miljard euro.

De euro was 1,2957 dollar waard, tegen 1,2945 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,51 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 114,57 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen