NEW YORK (ANP) - De politieke impasse rond de aanpak van de fiscal cliff hield beleggers op Wall Street donderdag langs de zijlijn. Ze zijn bezorgd dat een akkoord over de begrotingscrisis voorlopig niet in de kaarten zit. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt later op de dag over een voorstel van de Republikeinse leider John Boehner, dat door een zegsman van het Witte Huis werd afgedaan als een meerdaagse vingeroefening in futiliteit. Boehner wil onder meer dat een belastingverhoging alleen gaat gelden voor inkomens vanaf 1 miljoen dollar.
Boehner liet in de aanloop naar de stemming weten met president Obama te willen blijven zoeken naar een oplossing voor de begrotingscrisis, waarna de graadmeters enigszins opveerden. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 13.311,72 punten. De S&P 500-index steeg 0,6 procent hoger tot 1443,69 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 3050,39 punten.
NYSE-Euronext was de absolute uitblinker met een koerswinst van ruim 34 procent. Het trans-Atlantische beursbedrijf ontving een overnamebod van de Amerikaanse grondstoffen- en energiebeursIntercontinentalExchange ter waarde van 8,2 miljard dollar. De besturen van beide bedrijven staan unaniem achter het bod.
Macro-economische cijfers
Een aantal meevallende macro-economische cijfers werd door beleggers vrijwel genegeerd. Voor de handelsaanvang op Wall Street werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan eerder werd gedacht. De groei bedroeg 3,1 procent in plaats van de eerder becijferde 2,7 procent.
,,Het is een goed cijfer, maar beleggers realiseren zich dat het allemaal tenietgedaan kan worden als een akkoord over de begroting uitblijft'', aldus een handelaar in New York.
Daarnaast nam de verkoop van bestaande woningen een vlucht in november. Het aantal transacties steeg ten opzichte van oktober met 5,9 procent tot 5,04 miljoen op jaarbasis. Economen rekenden in doorsnee op een toename met 2,3 procent. Huizenbouwer KB Home kon niet van het nieuws profiteren. Het bedrijf maakte bekend last te hebben van oplopende bouwkosten en leverde 7 procent in.
De euro noteerde 1,3241 dollar in vergelijking met 1,3223 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 01, procent tot 89,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en werd voor 110,05 dollar per vat verhandeld.