ANP18 dec '12 10:25Aangepast op 18 dec '12 11:01

Buitenlanders stappen in Spaanse 'bad bank'

MADRID (AFN/AFP) - Deutsche Bank, het Britse Barclays en de Franse verzekeraar Axa gaan meedoen aan de Spaanse 'bad bank', waarin slechte bankleningen worden ondergebracht. Dat meldde de Spaanse overheid dinsdag.

Vorige week werd al gemeld dat de Spaanse banken Santander, Caixabank, Banco Sabadell, Banco Popular en Kutxabank in de bad bank Sareb stappen. Volgens het instituut investeren private investeerders nu in totaal 524 miljoen euro in de bad bank.

De Spaanse overheid injecteert via het reddingsfonds voor de bankensector FROB 397 miljoen euro in Sareb. De private investeerders krijgen dus een meerderheidsbelang, waardoor Madrid de schulden van Sareb niet op de eigen balans hoeft te zetten.

Kapitaalkracht

Aan het einde van dit jaar neemt Sareb voor ongeveer 44 miljard euro aan slechte leningen over van vier genationaliseerde Spaanse banken. De leningen worden overgenomen tegen flinke kortingen. Door de giftige leningen onder te brengen bij de bad bank wordt de onzekerheid over de kapitaalkracht van de genationaliseerde banken teruggedrongen. Dit bedrag kan later nog oplopen tot circa 60 miljard euro.

De Spaanse centrale bank maakte dinsdag bekend dat de hoeveelheid slechte leningen van Spaanse banken in oktober verder is gestegen naar een nieuw recordniveau. Bij 11,2 procent van de uitstaande leningen is nu sprake van betalingsproblemen, tegen 10,7 procent in september. De portefeuille met slechte leningen van Spaanse banken groeit de afgelopen jaren gestaag door de grote problemen in de vastgoedmarkt van het Zuid-Europese land en de economische crisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen