ANP26 apr '12 09:20

Hooggerechtshof veroordeelt premier Pakistan

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani. EPA
De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani. EPA

ISLAMABAD (ANP) - De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani is donderdag veroordeeld wegens minachting van het hof. Het Hooggerechtshof achtte hem schuldig, omdat hij heeft geweigerd een bevel van het hof dat begin dit jaar werd uitgevaardigd, uit te voeren. Gilani kreeg geen straf opgelegd, maar kan problemen verwachten over zijn positie als regeringsleider.

Mensen die de rechterlijke macht minachten, mogen volgens de wet geen parlementslid, laat staan premier zijn. De afzettingsprocedure kan echter lang duren.

Gilani heeft geweigerd stappen te ondernemen om een corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. Zardari zou samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Benazir Bhutto Zwitserse bankrekeningen hebben gebruikt om ontvangen smeergeld te stallen.

Het Pakistaanse hof eiste in januari dat Gilani de Zwitserse autoriteiten een brief zou schrijven met het verzoek het onderzoek weer ter hand te nemen. De Zwitserse autoriteiten lieten de zaak in 2008 rusten, omdat Zardari president werd en in die functie niet kan worden vervolgd. Gilani vindt ook dat de president immuniteit geniet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen