ANP23 nov '12 14:01

IKEA mag balletjes niet verkopen in India

ANP
ANP

NEW DELHI (AFN) - IKEA mag zijn gehaktballetjes niet verkopen in India. De balletjes die net als de goedkope hotdogs vast onderdeel zijn van het assortiment van IKEA-vestigingen elders in de wereld, stuiten op bezwaren van de Indiase overheidsinstelling die zich bezighoudt met buitenlandse investeringen. Dat meldden Indiase media vrijdag.

Het Zweedse concern onderhandelt al enige tijd over toetreding tot de veelbelovende Indiase detailmarkt. IKEA wil de komende jaren circa 1,5 miljard euro investeren en 25 winkel openen in India, maar heeft te maken met een overheid die steeds weer nieuwe voorwaarden stelt.

Nu heeft het betrokken overheidsorgaan bepaald dat IKEA in zijn Indiase winkels geen voedsel en drank mag verkopen omdat het in strijd is met voedselvoorschriften. Op de lijst komen nog een serie andere artikelen voor die niet mogen worden verkocht. IKEA mag zijn klanten ook geen betalingsregelingen aanbieden omdat dat in strijd is met de bankregels. De kernactiviteit van het concern - de verkoop van meubels - blijft onaangetast.

Testcase

Een woordvoerster van Ikea zei tegen het Franse persbureau AFP dat de lijst wordt bestudeerd. Zij wilde verder geen commentaar geven.

Eerder kreeg het bedrijf al te maken met de eis van de Indiase regering dat 30 procent van de spullen die Ikea verkoopt, door kleine Indiase bedrijven moeten worden geleverd. Later werd die eis enigszins versoepeld.

Ikea's gang naar de Indiase markt wordt nauwlettend in de gaten door concurrenten. Zij zien de belevenissen van het Zweedse concern met de regels en bureaucratie in India als een testcase.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen