ANP10 feb '12 09:20Aangepast op 10 feb '12 09:57

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag lager geopend. De andere Europese beurzen begonnen ook met verliezen. Beleggers bleven voorzichtig nadat was gebleken dat er nog veel werk moet worden verzet voordat Griekenland daadwerkelijk een tweede steunpakket krijgt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1 procent lager op 321,94 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 529,12 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,5 en 1 procent.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden stelden donderdagavond het besluit over de noodlening aan Griekenland uit tot volgende week. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. De Europese bewindslieden willen zekerheid dat Griekenland de bezuinigingen en hervormingen ook daadwerkelijk doorvoert.

TomTom

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de sterkste stijger met een winst van 5,5 procent na een adviesverhoging door Rabo Equity Research. ING zette de daling voort en was met een min van ruim 3 procent de grootste daler. UBS verlaagde het beleggingsadvies voor ING na de teleurstellende jaarcijfers van de bank en verzekeraar.

Pharming daalde in de MidKap 1,5 procent. Het biotechnologiebedrijf begint een klinische studie waarin het zijn geneesmiddel Ruconest bij kinderen gaat testen. Daarnaast hebben Pharming en farmaceut Santarus een studie naar de afwijzing van antilichamen na niertransplantaties stopgezet.

Eurocommercial Properties

Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties verloor 0,3 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

Op de lokale markt steeg Crown van Gelder (CVG) ruim 12 procent. De papierproducent boekte in 2011 een winst van 4,3 miljoen euro. Dit was echter te danken aan een eenmalige pensioenbate van 7,8 miljoen euro. CVG liet ook weten actief op zoek te zijn naar samenwerkingspartners om de winstgevendheid van het bedrijf te verbeteren.

Alcatel-Lucent

In Parijs werden de resultaten en vooruitzichten van Alcatel-Lucent positief ontvangen. Beleggers stuurden het aandeel van de telecomapparatuurmaker 16,5 procent hoger.

In Londen won Barclays 1,3 procent. De op drie na grootste bank van Groot-Brittannië zag de nettowinst in heel 2011 met 16 procent dalen. De investeringstak boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst. De bonussen over 2011 zijn daardoor met een kwart verlaagd.

De euro was 1,3260 dollar waard, tegen 1,3295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 99,10 dollar per vat en Brentolie zakte 0,7 procent tot 117,70 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen