ANP28 nov '12 17:50

Begrotingsperikelen VS bepalen beurshandel

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De strijd in de Verenigde Staten over de aanpak van het begrotingstekort bepaalde woensdag de beurshandel in Europa. Pessimisme bij de Democratische leider in de Senaat Harry Reid zette de beurzen aanvankelijk op verlies, maar na verzoenende woorden van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner veerden de graadmeters op.

Boehner zei dat de Republikeinen bereid zijn belastingverhogingen te slikken, als de Democraten instemmen met bezuinigingen. Eerder had Reid zijn zorgen uitgesproken over het gebrek aan voortgang in de onderhandelingen. Als niet voor het einde van het jaar een compromis wordt gesloten, treden automatisch lastenverzwaringen en bezuinigingen in werking die de economie in een nieuwe recessie kunnen storten.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 334,28 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 520,12 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 tot 0,4 procent. De hoofdindex in Madrid daalde 0,3 procent, nadat details over de reddingoperatie voor de Spaanse banken bekend waren geworden.

Spaanse banken

De Europese Commissie maakte bekend dat de Spaanse banken 37 miljard euro aan noodsteun nodig hebben. In ruil daarvoor moeten de genationaliseerde Spaanse banken de helft van hun filialen sluiten. Daarnaast moeten schuldeisers van de banken een verlies accepteren.

In de AEX steeg KPN het sterkst: 3,9 procent. Een dag eerder hadden beleggers het aandeel nog in de uitverkoop gedaan. De sterkste daler was TNT Express. De pakketbezorger daalde 1,7 procent nadat financieel persbureau Bloomberg had gemeld dat UPS, dat het bedrijf wil overnemen, forse concessies overweegt om daarvoor Europese toestemming te krijgen.

SNS Reaal

In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een winst van 7,8 procent. Het aandeel was gewild nadat het Franse BNP Paribas een belang van ruim 4 procent had gemeld in de bank en verzekeraar. De sterkste daler in het middensegment was textielfabrikant TenCate met een koersdaling van 0,6 procent.

De euro noteerde een koers van 1,2925 dollar, tegen 1,2937 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,2 procent tot 86,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 108,85 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen