ANP14 aug '12 11:30

Econoom: het blijft doormodderen op de bodem

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economie mag dan al twee kwartalen licht groeien, volgens econoom Sweder van Wijnbergen is er bepaald nog geen reden tot juichen. ,,Ik vind dat er te veel aandacht is voor de vraag of de cijfers vlak boven of onder de nul uitkomen. We zitten gewoon nog op de bodem. Het blijft nog wel even doormodderen'', zegt de Amsterdamse hoogleraar in reactie op de nieuwe kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die dinsdag verschenen zijn.

Van Wijnbergen wijst erop dat het kleine plusje in de groei vooral te danken is aan de export. En die is weer ,,een afgeleide'' van de ontwikkelingen in Duitsland. Ook daar vlakte de groei in het tweede kwartaal wat af, maar Duitsland presteert nog altijd beter dan verwacht.

Huizenmarkt

Het duurt nog wel een tijdje voor de economie in Nederland weer aantrekt, verwacht Van Wijnbergen. De wereldeconomie ondervindt de gevolgen van de eurocrisis. En het toegenomen banenverlies in Nederland zal niet zorgen voor een verbetering van het consumentenvertrouwen.

Van Wijnbergen denkt niet dat de politieke situatie van Nederland van veel invloed is op de haperende economie. ,,Al doen we ons de malaise op de huizenmarkt natuurlijk zelf aan door de onzekerheid rond de hypotheekrenteaftrek.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen