ANP7 feb '12 13:09Aangepast op 7 feb '12 13:51

Personeel NedCar demonstreert tegen sluiting

ANP
ANP

BORN (AFN) - Het personeel van NedCar is dinsdag demonstratief naar de ingang van het kantorengedeelte van het fabriekscomplex gelopen ter ondersteuning van de eisen van de vakbonden. Die eisen van Mitsubishi meer tijd om te kunnen zoeken naar een nieuwe gegadigde voor NedCar na het vertrek van de Japanners. Naar schatting gaat het om meer dan 1000 werknemers.

Vakbonden en ondernemingsraad praatten dinsdagmiddag met voorzitter Hiroshi Harunari van de raad van commissarissen van NedCar, tevens een van de topmannen van het bedrijf in Tokio. De bonden eisten niet alleen meer tijd, maar ook een optimaal sociaal plan voor het geval mensen ontslagen worden. Bovendien protesteerden ze tegen ,,het op straat gooien van 1500 mensen''.

,,We beginnen aan ons laatste gevecht met NedCar'', zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten namens de gezamenlijke vakbonden tegen de massaal opgekomen werknemers tijdens een actiebijeenkomst in een grote tent voor het NedCarcomplex. ,,We zullen vechten voor wat we waard zijn. We laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden.''

Ook SP-leider Emile Roemer sprak de werknemers toe. ,,Als dit in Frankrijk of Duitsland was gebeurd, hadden de Fransen en Duitsers wel geweten wat te doen. Wij hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn'', kritiseerde Roemer het Nederlandse beleid. Hij pleitte ervoor dat de Nederlandse politiek als een blok achter NedCar gaat staan.

Gerelateerde artikelen