ANP14 mrt '12 16:25Aangepast op 14 mrt '12 16:49

Van O.: ik wist niet van misbruik

AMSTERDAM (ANP) - Richard van O. heeft woensdag tegen de rechtbank gezegd dat hij niet wist van het kindermisbruik door zijn man Robert M. Dit is in strijd met eerdere verklaringen die hij heeft gegeven tegen de politie. Volgens Van O. was echter sprake van een ,,afgedwongen verklaring''.

Het verhoor van Van O. verliep moeizaam. Hij slikt medicijnen tegen stress en depressiviteit en kan zich daardoor volgens hemzelf en zijn advocaten moeilijk concentreren. Daardoor snapte hij veel vragen niet of kon hij ze niet beantwoorden. Na enige tijd beriep hij zich dan ook op zijn zwijgrecht en besloot de rechtbank het verhoor te beëindigen.

Tijdens de zitting werd ook meer duidelijk over de relatie tussen Van O. en Robert M. De twee leerden elkaar aan het begin van deze eeuw kennen via internet. Van O. zou M. in Duitsland hebben opgehaald nadat die daar in aanraking met justitie was gekomen wegens bezit en verspreiding van kinderporno.

Uit de politieverhoren waar de rechtbank woensdag naar verwees, rijst het beeld van een ongelijkwaardige relatie. Van O. zou smoorverliefd zijn geweest, terwijl M. hem vooral zag als iemand die hem uit een hachelijke situatie kon redden. Tijdens eerdere verhoren heeft Van O. ook gezegd dat hij M. niet heeft tegengehouden omdat hij bang was hem kwijt te raken.

Gerelateerde artikelen