ANP10 mrt '12 14:02

Arabische Liga en Rusland ruziën over Syrië

EPA
EPA

DAMASCUS (ANP) - De Arabische Liga heeft er zaterdag bij Rusland op gehamerd dat een bestand alleen onvoldoende is om een eind te maken aan het geweld in Syrië. De Qatarese premier Sheikh Hamad bin Jassim Al-Thani zei tegen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat er ook politieke gevangenen moeten vrijkomen en dat de verantwoordelijken voor het geweld moeten worden gestraft.

Lavrov was zaterdag te gast op een bijeenkomst van de Arabische Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij verdedigde daar het veto dat Rusland eerder uitsprak over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Lavrov zei dat de resolutie voor Moskou onaanvaardbaar was omdat alleen het geweld door het regime van president Bashar al-Assad werd veroordeeld.

,,Door dat veto kon het geweld in Syrië voortduren'', zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal tegen Lavrov. De Qatarese premier zei tegen Lavrov dat de oppositiegroepen tegen Assad niet als ,,gewapende bendes'' mogen worden bestempeld en dat ze zich alleen maar verdedigen tegen het ,,systematisch moorden'' door het regime.

Positieve sfeer

Ook Kofi Annan, de VN-gezant voor Syrië, en Assad spraken zaterdag over het beëindigen van het geweld in het Arabische land. Volgens de Syrische staatstelevisie was ,,er een positieve sfeer tijdens de bijeenkomst''. Assad zei dat de crisis in het land niet op politieke wijze kan worden opgelost zolang ,,terroristische groepen chaos blijven veroorzaken''.

Ook zaterdag traden de troepen van Assad keihard op tegen de oppositie. Volgens activisten heeft het leger zeker 12 mensen gedood. Alleen in de noordelijke provincie Idlib zouden al zes mensen om het leven zijn gebracht.

Gerelateerde artikelen