ANP8 feb '12 15:00

Elfstedenkoorts liep al vaak uit op fiasco

LEEUWARDEN (ANP) - De elfstedenkoorts had Nederland wel vaker in zijn greep, maar lang niet altijd betekende dat ook dat de 'tocht der tochten' daadwerkelijk werd verreden. Meer dan eens gooiden de weersomstandigheden roet in het eten.

In 1922 en 1924 konden schaatsliefhebbers zich al inschrijven voor de Elfstedentocht terwijl nog geen datum was gepland. Uiteindelijk kwam de tocht er die jaren ook niet vanwege invallende dooi. Eind jaren '30 voorkwam een conflict tussen de provincie Friesland en de regering in Den Haag dat de Elfstedentocht kon worden verreden. Vanwege bezuinigingen had de overheid geen geld om het ijs sneeuwvrij te maken. Een donatie van koningin Wilhelmina kwam te laat om de tocht te redden.

In 1940 was Friesland eerst in rouw omdat de tocht op 15 januari niet door kon gaan vanwege een gedraaide wind en invallende dooi. Ruim 2 weken later, op 30 januari, werd de Elfstedentocht alsnog verreden. De zesde editie is vooral bekend vanwege het Pact van Dokkum. In de winter van 1947 gingen liefst vier afgelastingen vooraf aan de tocht die uiteindelijk op 8 februari alsnog werd verreden. Deze Elfstedentocht ontaardde vanwege enorm slecht weer, slechte organisatie en het massale overtreden van de regels in een chaos.

Deceptie

Een van de grootste decepties uit de geschiedenis van de Elfstedentocht was in 1961. De avond voordat de beroemde schaatstocht zou worden gehouden, sloeg het weer ineens om. Terwijl honderden mensen in de rij stonden om zich aan te melden, begon het te regenen. Enkele uren later besloot de organisatie een streep te zetten door de Elfstedentocht.

Begin 1979, 16 jaar na de laatste tocht, sloeg de elfstedenkoorts opnieuw toe. Het bleek echter vanwege allerlei redenen moeilijk een geschikte dag te vinden. In januari 1985 waren alle voorbereidingen al getroffen toen de dooi daar een streep doorhaalde. Een maand later, op 21 februari, konden de draaiboeken alsnog gebruikt worden bij de 13e editie.

In 1996 leek de winter weer streng genoeg voor een Elfstedentocht. Henk Kroes, toen voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden, moest tot zijn spijt op 5 februari echter melden dat het Friese ijs de strijd tegen de dooi had verloren.

Gerelateerde artikelen