ANP22 nov '12 13:04Aangepast op 22 nov '12 17:09

Ryanair schrapt routes van en naar Boedapest

EPA
EPA

BOEDAPEST (AFN) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zet het mes in zijn vluchten van en naar Boedapest. Daardoor komen in de Hongaarse hoofdstad tot 800 banen te vervallen. Dat maakte de Ierse prijsvechter donderdag bekend.

Reden voor het besluit is dat de eigenaar van de luchthaven, het Duitse bouw- en onroerendgoedbedrijf Hochtief, te hoge tarieven zou vragen. Ryanair schrapt 10 van zijn 30 routes van en naar Boedapest, waardoor per week 280 vluchten komen te vervallen. De route Boedapest-Eindhoven blijft wel bestaan.

Volgens Ryanair verliest Ferenc Liszt International Airport door de maatregelen 800.000 passagiers per jaar. Vorig jaar verwerkte de belangrijkste Hongaarse luchthaven ruim 8,9 miljoen passagiers. Ryanair is naar eigen zeggen goed voor 2 miljoen van die reizigers.

Tenten

De Ierse budgetmaatschappij was er als de kippen bij om in Boedapest een basis te openen toen begin dit jaar de Hongaarse nationale luchtvaarder Malev ter ziele ging. Het bedrijf wil best verder groeien in de Hongaarse hoofdstad, maar dan moeten de kosten omlaag en de kwaliteit van de dienstverlening omhoog, zei topman Michael O'Leary.

Hij stoort zich vooral aan de tenten waarin sommige aankomende passagiers worden opgevangen. Het vliegveld lijkt daardoor volgens hem wel een VN-vluchtelingenkamp. ,,Als jullie die rotzooi opruimen, kunnen we het weer over groei hebben, zo niet dan gaan we snijden en zijn jullie de verliezers'', hield O'Leary de uitbaters van de luchthaven voor.

Ryanair heeft nu vijf vliegtuigen gestationeerd in Boedapest. Daar blijven er drie van over. De andere twee worden vanaf januari elders in Europa ingezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen