ANP4 sep '12 17:48

Beurzen omlaag na tegenvallende data uit VS

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten lieten dinsdag flinke verliezen optekenen. Slechter dan verwachte data over de Amerikaanse bouw en industrie drukten de stemming bij beleggers, die toch al nerveus uitkeken naar de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) van komende donderdag.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1 procent lager op 328,66 punten. De Midkap daalde 0,5 procent tot 504,62 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 1,2 en 1,6 procent. In Madrid daarentegen stegen de koersen met gemiddeld 0,7 procent.

Alle ogen in de financiële wereld zijn deze week gericht op de beleidsvergadering van de ECB. Daaruit moet blijken welk plan de centrale bank heeft om de eurocrisis te bestrijden. De verwachtingen zijn hoog sinds ECB-president Mario Draghi eind juli zei dat hij er alles aan wil doen om de euro te redden.

Tegenvallende cijfers

Beleggers nemen in de aanloop naar donderdag al geen grote posities meer in en dat leidde tot licht dalende koersen. Toen tegen het eind van de middag tegenvallende cijfers naar buiten kwamen over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie en de bouwuitgaven in de VS, zakten de beursgraadmeters verder weg.

De technologiebedrijven TomTom en ASML waren de sterkste dalers onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Ahold wist zich aan de malaise te onttrekken. Het supermarktconcern liet weten mogelijk zijn meerderheidsbelang in het Zweedse ICA te willen afstoten. Beleggers beloonden dat met een winst van 2,5 procent.

De euro was aan het einde van de Eruopese beurshandel 1,2560 dollar waard, tegen 1,2597 een dag eerder. Onder invloed van de tegenvallende macro-economische cijfers daalde de prijs van Amerikaanse olie 1,3 procent tot 95,21 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 114,66 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen