ANP6 jul '12 09:30

Eerste getuige tegen Mladic voor tribunaal

DEN HAAG (ANP) - Bij het Joegoslavië-Tribunaal wordt maandag de eerste getuige tegen Ratko Mladic opgeroepen. Dat wordt naar verwachting de Bosnische moslim Elvedin Pasic, die zijn vader en oom verloor toen het Bosnisch-Servische leger van Mladic in 1992 bijna 200 moslims en Kroaten afslachtte.

Op de voorlopige lijst van de eerste zeven getuigen staat ook een voormalige Dutchbatter, Eelco Koster. Hij deed na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 dienst in Potocari, het hoofdkwartier van het Nederlandse VN-bataljon even buiten Srebrenica. Hij zag de tienduizenden moslimvluchtelingen arriveren en had vervolgens een gesprek met Mladic. Die gebruikte dreigende taal voor het geval de Nederlanders niet zouden meewerken met de 'evacuatie', die ten laste is gelegd als deportatie.

Het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider begon op 16 mei. Meteen na de openingspleidooien van de aanklagers werd de zaak echter weer stilgelegd. De advocaten van Mladic hadden namelijk grote hoeveelheden materiaal te laat ontvangen van de aanklagers. Daarom zeiden de juristen extra tijd nodig te hebben om het kruisverhoor van de eerste getuige à charge voor te bereiden. De verdediging eiste een half jaar uitstel, maar kreeg uiteindelijk minder dan 2 maanden extra tijd van de rechters.

Mladic werd vorig jaar mei opgepakt in Servië. Hij hield zich schuil bij een familielid op het platteland. Aan de arrestatie ging een jarenlange zoektocht vooraf: de eerste aanklacht tegen Mladic werd in 1995 uitgevaardigd door toenmalig hoofdaanklager Richard Goldstone van het tribunaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen