ANP9 mrt '12 11:34Aangepast op 9 mrt '12 11:56

Griekenland niet bevreesd over verzekeringen

EPA
EPA

ATHENE (AFN) - Griekenland maakt zich geen zorgen over de gevolgen van de afschrijving op zijn schulden voor de uitbetaling van obligatieverzekeringen. Dat zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vrijdag in het Griekse parlement.

,,Het nettobedrag waar het wereldwijd om gaat, is nog geen 5 miljard'', stelde Venizelos. ,,Dat bedrag is absoluut te verwaarlozen voor de Griekse en Europese economie.''

De internationale handelsorganisatie voor derivaten (ISDA) bepaalt vrijdagmiddag of de obligatieruil die Griekenland met investeerders overeen is gekomen, als een wanbetaling moet worden gezien. In dat geval moeten verzekeringen tegen wanbetaling (credit default swaps) worden uitgekeerd. Het nettobedrag dat uitstaat op die verzekeringen, zou ruim 3 miljard dollar bedragen.

Venizelos noemde de schuldsanering ,,een historische kans'' om de staatsschuld aan te pakken en het land weer op de juiste koers te krijgen. Hij waarschuwde dat Griekenland fouten uit het verleden niet opnieuw moet maken. Ook zei hij dat de economie van het land op zijn vroegst in 2014 weer zal groeien.

Gerelateerde artikelen