ANP19 dec '12 12:41

'Fiscal cliff is grootste economische gevaar'

LONDEN (AFN/AFP) - Mislukte onderhandelingen over de Amerikaanse begroting vormen op dit moment het grootste gevaar voor de groei van de wereldeconomie. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch woensdag.

Fitch waarschuwt in het rapport voor de omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen die in werking treden als Democraten en Republikeinen er niet voor het einde van dit jaar in slagen een akkoord te sluiten over de begroting. Die 'fiscal cliff' zal volgens het ratingbureau voor een ,,onnodige recessie'' zorgen in de Verenigde Staten en een rem zetten op de groei van de internationale economie.

Het uitblijven van een akkoord kan ertoe leiden dat Fitch zijn oordeel over de kredietwaardigheid van 's werelds grootste economie onder de loep neemt en verlaagt. De VS hebben bij Fitch nog de hoogste rating, AAA.

Een ander gevaar ziet Fitch in gemakzucht onder de leiders van de eurolanden, nu de onrust over de schuldencrisis is geluwd. Fitch neemt volgend jaar een besluit over de AAA-ratings van Frankrijk en Groot-Brittannië. Het bureau kondigde eerder al aan de houdbaarheid van die ratings te betwijfelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen