ANP11 mei '12 15:57

Beurzen zetten daling voort

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen pakten vrijdag de neerwaartse trend weer op. De negatieve stemming werd veroorzaakt door zwakke industriecijfers uit China en de aanhoudende zorgen over Spanje en Griekenland. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die een onverwacht miljardenverlies leed op een risicovolle transactie, zette daarnaast de bankaandelen onder druk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent lager op 301,77 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 493,74 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,5 en 1,4 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,5 procent lager.

De beurs in Madrid daalde 2,8 procent. De Spaanse regering wil dat de banken in het land nog eens 30 miljard euro opzij zetten voor verliezen op leningen aan de vastgoedsector. Daarnaast bleek uit de zogenoemdelenteprognose van de Europese Commissie dat Spanje de begrotingsdoelstelling niet zal halen.

Formatie

In Athene zakte de beurs 4,2 procent. De Griekse conservatieven zijn bereid deel te nemen aan een coalitie met de socialistische partij Pasok. De formatie hangt nu af van deelname van de partij Democratisch Links.

In de AEX behoorde bank en verzekeraar ING tot de grootste dalers met een min van 3 procent. In de MidKap zakte concurrent SNS Reaal 2,4 procent. De vastgoedbedrijven Corio en Eurocommercial Properties, diekwartaalcijfers naar buiten brachten, bevonden zich in de bovenste regionen met winsten van respectievelijk 1,7 en 2,3 procent.

Belang Shell

Shell bleef ongewijzigd. Het olieconcern bevestigde dat Qatar een belang heeft genomen in het bedrijf. Over de omvang van het belang werden geen mededelingen gedaan. Volgens mediaberichten gaat het om een belang van 3 tot 5 procent.

Arseus behoorde met een winst van 7,1 procent tot de sterkste stijgers op het Damrak. Volgens de Belgische krant De Tijd heeft investeringsfonds Cinven interesse in de medisch toeleverancier.

Griekse bezittingen

In Parijs zakte Crédit Agricole 3,2 procent. De Franse bank heeft een groot deel van zijn winst in het afgelopen kwartaal zien verdampen door 940 miljoen euro aan afschrijvingen op Griekse bezittingen.

De euro was 1,2923 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 96 dollar per vat en Brentolie daalde 0,8 procent tot 111,80 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen