ANP6 mei '12 02:43

Frankrijk kiest president

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - François Hollande of toch Nicolas Sarkozy? Frankrijk gaat zondag naar de stembus om te bepalen wie president wordt. Peilingen wijzen op een overwinning van de socialistische kandidaat Hollande. Hij zou goed zijn voor 53 procent van de stemmen tegen 47 procent voor Sarkozy.

De zittende president, die de afgelopen 5 jaar namens de centrumrechtse UMP Frankrijk leidde, heeft de moed nog niet opgegeven. ,,U zult een grote verrassing zien'', voorspelde Sarkozy zaterdag op de Franse radio.

Hollande drong er op zijn beurt bij de kiezers op aan hem een ruime overwinning te schenken. Hij zei van plan te zijn meteen aan de slag te gaan als hij wordt gekozen en zichzelf geen inwerkperiode te gunnen. ,,De problemen van het land zullen niet verdwijnen met het eventuele vertrek van Nicolas Sarkozy'', zei hij zaterdag in een radio-interview.

De uitslag van de presidentsverkiezingen is mogelijk van invloed op de aanpak van de Europese schuldencrisis, waarbij het Duits/Franse tandem Angela Merkel en Nicolas Sarkozy tot nu toe een leidende rol speelde.

Zo heeft Hollande al te kennen gegeven de afspraken over het belastingakkoord dat de eurolanden in december sloten om uit de crisis te komen te streng te vinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen