ANP14 mrt '12 16:01Aangepast op 14 mrt '12 16:59

Beurzen vervolgen opwaartse trend

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen vervolgden woensdag de opmars richting de hoogste niveaus van afgelopen zomer. Positieve uitlatingen van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie en een succesvolle Italiaanse obligatieveiling zorgden voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 333,37 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 551,93 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 1,2 en 0,5 procent. Londen bleef achter met een vlakke stand. Op Wall Street bewogen de beurzen rond vlakke standen nadat de Amerikaanse graadmeters een dag eerder op de hoogste niveaus in jaren sloten.

Italië wist woensdag 6 miljard euro op te halen met de veiling van staatsobligaties. De rente die het Zuid-Europese land moet betalen op de leningen zakte daarbij tot het laagste niveau sinds oktober 2010.

Testuitslagen

Conjunctuurgevoelige bedrijven, zoals de staalfabrikanten en automakers, werden opgepikt nadat de Federal Reserve liet weten iets positiever te zijn over de Amerikaanse economie. Ook bleek dat een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve.

De Europese banken en verzekeraars profiteerden van de positieve testuitslagen van hun Amerikaanse concurrenten. In Frankfurt klom Deutsche Bank 2,9 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 3,6 procent.

AMG

De financiële fondsen Aegon en ING voerden de stijgers aan in de AEX met winsten van respectievelijk 5,8 en 3,4 procent. Baggeraar Boskalis, die donderdag de resultaten publiceert, was de sterkste daler met een min van 1,8 procent.

In de MidKap klom Advanced Metallurgical Group (AMG) 5,3 procent. De producent van specialistische metalen zag de winst en omzet in 2011 sterk stijgen. Voor dit jaar wordt een verdere groei voorzien. AMG deed ook een bod op de resterende aandelen Graphit Kropfmühl die het bedrijf nog niet in handen heeft.

Eon

Op de lokale markt steeg Ctac 4,4 procent. De ICT-dienstverlener leed vorig jaar een nettoverlies van 12,7 miljoen euro. Ctac waarschuwde vorige week al dat een afschrijving van 11,5 miljoen euro op goodwill zou drukken op het resultaat. Het bedrijf verwacht in 2012 een toename van de autonome omzet en een verbetering van het onderliggend bedrijfsresultaat.

Eon won 6,7 procent in Frankfurt. De Duitse energiegigant zag de nettowinst vorig jaar bijna halveren tot 2,5 miljard euro door kosten voor het sluiten van kerncentrales in Duitsland. De omzet klom wel met ruim een vijfde tot circa 113 miljard euro.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 105,82 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 125,76 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen