ANP20 dec '12 08:21

'Openingsverlies AEX voorzien’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese beurzen zullen lager beginnen. De bezorgdheid over de begrotingscrisis in de Verenigde Staten keerde weer terug nadat de Amerikaanse president Obama dreigde het laatste voorstel van de Republikeinen tegen te houden met een veto.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten lager in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Washington komt men er maar niet uit en lijkt de begrotingsstrijd zich te verharden. De Republikeinen willen hun plan in stemming brengen, maar Obama heeft gedreigd zijn veto uit te spreken tegen het plan. De impasse in de onderhandelingen is daarmee weer terug. Verder is het wachten op een groot aantal macrocijfers uit de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt wellicht donderdag over het plan van de Republikeinse leider John Boehner, dat ervoor zorgt dat Amerikanen pas met een inkomen vanaf 1 miljoen dollar meer belasting gaan betalen. Volgens Obama is het plan echter slecht voor de middenklasse. Hij riep de Republikeinen op om samen met de Democraten naar een ,,redelijke oplossing'' te zoeken voor de patstelling.

Veto-dreigement

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio staakte de opmars en eindigde 1,2 procent lager ondanks een uitbreiding van het opkoopprogramma van de Japanse centrale bank. Beleggers besloten in navolging van de negatieve stemming op Wall Street wat winst te nemen.

Het veto-dreigement van president Barack Obama zette de Amerikaanse beurzen woensdag onder druk. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 13.251,97 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1435,81 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3044,36 punten.

Slot AEX

Eerder op de dag zorgde de hoop op een begrotingsdeal in de VS nog voor winsten op de Europese beurzen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 345,14 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de dag op 345,86 punten de hoogste tussentijdse koers van het jaar.

De MidKap-index klom 0,9 procent tot 536,42 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3217 dollar waard, tegen 1,3265 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 89,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen