ANP29 okt '12 18:08

A27 bij Utrecht gaat naar 2 keer 7 rijbanen

DEN HAAG (ANP) - De A27 bij Utrecht wordt verbreed naar 2 keer 7 rijbanen. Dat hebben VVD en PvdA afgesproken in het regeerakkoord dat maandag is gepresenteerd.

Over de verbreding van de Ring Utrecht was de laatste tijd veel te doen, omdat deze ten koste gaat van een stuk van natuurgebied Amelisweerd. Volgens minister Melanie Schultz Verhagen (Infrastructuur) is verbreding echter de enige manier om de files in de komende jaren tegen te gaan.

Ze beloofde recent nog een onderzoek te doen naar andere varianten, die volgens een aantal partijen in de Tweede Kamer nog niet goed bekeken waren. De PvdA drong ook aan op het extra onderzoek, omdat het gaat om een ,,delicate kwestie'', aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Blankenburgtunnel

VVD en PvdA hebben ook besloten de Blankenburgtunnel aan te gaan leggen ten westen van Rotterdam. De zogeheten Nieuwe Westelijke Oeververbinding moet de drukte op de ruit van Rotterdam verminderen en komt tussen Vlaardingen en Maassluis te liggen.

Minister Melanie Schultz van Haegen gaf eerder de voorkeur aan de Blankenburgtunnel boven de Oranjetunnel, die westelijker op de kaart was ingetekend. Volgens haar is de Blankenburgtunnel goedkoper en lost deze de verkeersproblemen beter op. Ze kreeg begin april steun van VVD, PVV en CDA voor haar keuze.

Maar toen het kabinet twee weken later viel werd de kwestie door PvdA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, SP, D66 en de Partij voor de Dieren in de ijskast gezet. De PVV voerde aan toch nog liever een regionale studie naar de situatie te willen, in plaats van direct de plannen van de minister te steunen.

Natuurbeschermers

Omwonenden en natuurbeschermers zijn al jaren fel tegen een verbreding van de A27 bij Amelisweerd. In de jaren '80 moest uiteindelijk na 12 jaar verzet van actiecomités en milieuorganisaties toch 2 hectare bos wijken voor de aanleg van de A27 zoals die er nu ligt. De huidige plannen zouden ten koste gaan van 100 tot 150 bomen. Schultz heeft wel toegezegd dat ze die in het gebied wil herplanten.

Een deel van de tunnelbuis voor de Blankenburgtunnel wordt ingegraven om de polder te ontzien. Natuurclubs en omliggende gemeenten zijn echter ook nog steeds fel tegen de aanleg van de tunnel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen