ANP23 okt '12 08:51Aangepast op 23 okt '12 13:03

BBC-baas ontzet over affaire-Savile

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - BBC-directeur George Entwistle vindt de affaire rond voormalig BBC-ster Jimmy Savile ,,een ernstige zaak waar men alleen met ontzetting op kan terugkijken''. Hij zei dat dinsdag voor een parlementaire commissie die onderzoek doet naar de zaak, meldde de Britse publieke omroep.

Entwistle gaf voor de commissie uitleg over de manier waarop zijn omroep is omgegaan met meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen door Savile. Volgens Entwistle heeft een ,,breder cultureel probleem'' in het verleden binnen de BBC de praktijken van Savile mogelijk gemaakt. Dit ,,zal vragen over vertrouwen en reputatie voor ons oproepen''.

De vorig jaar overleden Savile presenteerde jarenlang BBC-programma's als Top of the Pops. Hij heeft mogelijk maar liefst 200 slachtoffers gemaakt, meldde de politie vorige week.

Incompleet

Maandag legde de hoofdredacteur van het BBC-programma Newsnight, Peter Rippon, tijdelijk zijn functie neer. Rippon weigerde eind vorig jaar aandacht te besteden aan een rapport met verklaringen over het misbruik. Savile was kort daarvoor overleden. De verklaring die Rippon gaf voor de beslissing om de reportage niet uit te zenden, was volgens de BBC ,,op bepaalde manieren onjuist of incompleet''.

De Britse premier David Cameron zei maandag dat de door de staat gesubsidieerde BBC ,,serieuze vragen heeft te beantwoorden'' over de kwestie. De indruk bestaat dat de BBC de zaak in de doofpot heeft willen stoppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen