ANP28 dec '12 12:12Aangepast op 28 dec '12 13:00

Europese beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op de Europese aandelenbeurzen is vrijdag in de loop van de ochtend omgeslagen, waardoor de graadmeters tegen het einde van de ochtendhandel in het rood stonden. Beleggers leken weinig vertrouwen te hebben in de goede afloop van nieuwe onderhandelingen over de 'fiscal cliff'.

Later op vrijdag komen in Washington de kopstukken van de regering, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bij elkaar in een nieuwe poging de begrotingsproblemen op te lossen. Als de Republikeinen en Democraten het voor 1 januari niet eens worden, treden automatisch omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die naar verwachting schadelijk zijn voor de economie.

De AEX-index stond rond 12.45 uur 0,5 procent lager op 342,97 punten. De MidKap-index noteerde 0,5 procent in de min op 533,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,9 procent lager. De FTSE in Londen noteerde 0,3 procent in de min.

Laatste volledige handelsdag

Vrijdag is de laatste volledige handelsdag in Europa. De volumes waren laag. Maandag sluiten de beurzen al in de middag. De beurzen in Frankfurt blijven maandag de hele dag gesloten. Op de Griekse aandelenbeurs na, was de DAX-index in Frankfurt dit jaar de best presterende index in Europa met een verwachte winst van ruim 29 procent.

Kort voor de opening van de beurzen werd bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal iets minder hard is gegroeid dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe schatting van het Franse statistiekbureau bleek dat de op een na grootste economie van Europa met 0,1 procent is gegroeid. Eerder werd een vooruitgang gemeld van 0,2 procent.

Nederlandse staatsobligaties

Verder bleek dat de rente op Nederlandse staatsobligaties onverminderd laag blijft. Het rendement op 10-jaarsleningen zakte tot 1,48 procent tegen crica 1,5 procent op donderdag. De Italiaanse rente op langlopende leningen bleek vrijdag daarentegen omhoog te kruipen tot 4,48 procent, tegen 4,45 procent bij de vorige veiling.

Nieuws van bedrijven was er donderdag en vrijdag nauwelijks. Vrijdag meldde Reed Elsevier wel voor in totaal 100 miljoen Britse pond eigen aandelen in te kopen. Het inkoopprogramma loopt van 31 december tot en met 27 februari volgend jaar. Het aandeel noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 11,06 euro.

Ziggo

Donderdag werd bekend dat bij Ziggo twee commisarissen vertrekken. Daarover waren al eerder afspraken gemaakt. Paul Best en Caspar Berendsen waren commissaris namens deinvesteringsmaatschappijen Warbug Pincus en Cinven, die Ziggo eerder dit jaar naar de beurs brachten. Bij de beursgang werd afgesproken dat de investeerders hun belangen zouden afbouwen tot onder de 20 procent en hun commissarissen zouden terugtrekken. Ziggo noteerde vrijdag 0,5 procent lager op 24,82 euro.

De euro was vrijdag 1,3180 dollar waard, tegen 1,3225 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 91,04 dollar, een stijging van 0,2 procent. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en stond op een prijs van 110,67 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen