ANP18 aug '12 14:00

Griekenland: sneller herstel met 2 jaar extra

ANP
ANP

ATHENE (ANP) - De Griekse economie herstelt zich sneller als Griekenland van zijn kredietverschaffers 2 jaar langer de tijd krijgt om het begrotingstekort terug te dringen. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën berekend, meldde de Griekse krant Imerisia zaterdag.

Premier Antonio Samaras probeerde eerder al meer tijd te kopen, maar zonder succes. De verwachting is dat hij het volgende week opnieuw probeert in zijn ontmoetingen met Europese leiders, gewapend met de berekeningen van het ministerie.

Met 2 jaar extra tijd krimpt de Griekse economie in 2013 volgens die berekeningen minder hard om vervolgens in 2014 sneller op te veren.

Miljardenbezuinigingen

Het noodlijdende Griekenland moet volgens de voorwaarden van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor noodsteun miljardenbezuinigingen doorvoeren om zijn begrotingstekort aan het einde van 2014 onder de 3 procent te brengen. Dit jaar komt het begrotingstekort naar verwachting uit op 9,3 procent.

De bezuinigingen leiden in Griekenland in toenemende mate tot sociale en politieke onrust. Samaras wil de gevolgen van de pijnlijke bezuinigingen verzachten door de 2 jaar extra binnen te halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen