ANP16 feb '12 16:14Aangepast op 16 feb '12 16:30

De Jager: nadenken over noodplan Griekenland

DEN HAAG (ANP) - Nederland denkt met een paar andere eurolanden na over rampscenario’s en noodplannen voor Griekenland ,,mocht het onverhoopt misgaan’’. Niet dat die landen er op aansturen, maar er wordt wel ,,intensief en vertrouwelijk’’ gesproken over scenario's waarin Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, zei minister Jan Kees de Jager donderdag in de Tweede Kamer.

Volgens hem is er een groot verschil tussen een situatie waarin Griekenland op een wanordelijke manier financieel in gebreke zou blijven of een ordentelijke manier. Zo'n laatste scenario is nu ,,behapbaarder'' dan anderhalf jaar geleden ,,en nog altijd veel minder ernstig dan een wanordelijke default of een exit uit de euro''.

In beide gevallen is Griekenland overigens niet failliet. Weliswaar kunnen de private schuldeisers ,,fluiten naar hun centen uit obligaties'', maar de Griekse schulden aan andere landen verdwijnen niet. Daarover moet worden onderhandeld in de zogeheten Club van Parijs.

Het slechtste scenario doet zich volgens De Jager voor als Griekenland uit de eurozone stapt. Dat heeft grote gevolgen voor de Griekse samenleving en brengt ook het risico met zich mee dat andere eurolanden besmet raken door de Griekse problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen