ANP15 okt '12 04:09Aangepast op 15 okt '12 05:40

'Tanja Nijmeijer in onderhandelingsteam FARC'

EPA
EPA

BOGOTO (ANP) - Tanja Nijmeijer, die al jaren bij de Colombiaanse rebellenbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) strijdt, gaat onderhandelen met de regering van het Zuid-Amerikaanse land. De FARC wil dat de Nederlandse bij de besprekingen is vanwege haar talenkennis en om communicatie met de buitenlandse pers te verzorgen. Dat meldt de staatstelevisie maandag.

Het zou gaan om een last minute beslissing die spanningen heeft veroorzaakt met de Colombiaanse regering. Volgens tv-station RCN zou Nijmeijer samen met commandant Ivan Marquez in Havana vastzitten omdat er nog een arrestatiebevel tegen haar loopt. Arrestatiebevelen tegen de andere onderhandelaars werden ingetrokken zodat zij naar Oslo konden afreizen.

Vanuit de Cubaanse hoofdstad zouden zij doorreizen naar Oslo, waar onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen beginnen. Omdat Tanja geen Colombiaanse is, zou dat meer tijd kosten. Volgens een anonieme bron binnen het onderhandelingsteam van de regering zijn die besprekingen uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden.

Vredesonderhandelingen

Het was de bedoeling dat de vredesonderhandelingen maandag in de Noorse hoofdstad zouden beginnen, waarna de bespreking in Havana zou worden voortgezet. Op woensdag 17 oktober stond er een persconferentie van beide partijen op de agenda.

President Juan Manuel Santos nam eerder dit jaar het initiatief om rond de tafel te gaan zitten met de marxistische guerrillabeweging. Tijdens de vredesonderhandelingen is geen staakt-het-vuren van kracht. Bijonderhandelingspogingen tussen 1999 en 2002 maakten de FARC daar op grote schaal misbruik van.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen