ANP7 mei '12 10:41

Zes CDA-kandidaten bekend

DEN HAAG (ANP) - De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap aangaan zijn bekend.

Het zijn huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en wethouder Mona Keijzer uit Purmerend.

Zes andere CDA'ers, onder wie het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink, vielen af. De zes kandidaten gaan maandagavond voor het eerst met elkaar in debat in Rotterdam. Een speciale CDA-commissie voerde afgelopen weekend gesprekken met alle twaalf kandidaten.

Primeur

Het is voor het eerst dat de CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Maar sinds de partij bezig is zich opnieuw uit te vinden na de vele verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussies over samenwerking met de PVV, drongen steeds meer leden aan op lijsttrekkersverkiezingen. Onder meer de CDA-jongeren en partijprominenten, zoals vicepremier MaximeVerhagen en minister Marja van Bijsterveldt, spraken zich hiervoor uit.

Na de bijeenkomst maandag in Rotterdam volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen