ANP23 nov '12 08:04Aangepast op 23 nov '12 08:35

'Amsterdamse beurs begint vlak'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal vrijdag vlak tot licht hoger beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De handel zal naar verwachting rustig blijven aangezien Wall Street vrijdag maar een halve dag open is.

,,De AEX opent vlak tot 1 punt hoger. Het zal wederom een zeer rustige handelsdag worden aangezien Wall Street vandaag al om 19.00 uur (Nederlandse tijd) zal sluiten en alle Amerikanen gaan winkelen. In Europa zal het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk zijn veto uitspreken tegen de EU-begroting en een begin maken met een exit uit de EU. Na het weekeinde zal er in Brussel weer worden gesproken over Griekenland'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De aandacht van de beleggers zal onder andere uitgaan naar het begin van het seizoen van de kerstinkopen in de Verenigde Staten. De vrijdag na Thanksgiving Day staat bekend als 'Black Friday'. Veel Amerikanen zijn dan vrij en worden door de detailhandel met speciale aanbiedingen naar de winkels gelokt.

Lange weg

In Brussel is de strijd om de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 losgebarsten. Europees president Herman Van Rompuy presenteerde in de nacht van donderdag op vrijdag zijn nieuwe voorstellen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet er nog een hele lange weg worden afgelegd. Zij verwacht niet dat er vrijdag bij het vervolg van de top een akkoord zal worden bereikt.

Aan het bedrijvenfront zullen koffie- en theebedrijf DE Master Blenders en supermarktconcern Ahold mogelijk profiteren van adviesverhogingen. ING verhoogde het advies voor DE Master Blenders naar kopen en Ahold kreeg een koopadvies van het Japanse effectenhuis Nomura.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd liet weten dat de vorig jaar aangekondigde verkoop van de Duitse activiteiten aan Nomura niet doorgaat.

In het Verre Oosten wisten de beurzen vrijdag overwegend kleine winsten te boeken. In Hongkong klom de Hang Seng-index 0,7 procent. De beurs in Japan was gesloten vanwege een nationale feestdag.

Olie

De Europese aandelenbeurzen boekten donderdag voor de vierde dag op rij winst, mede dankzij opbeurend nieuws over de Chinese industrie. Richtinggevend nieuws uit New York bleef uit. Wall Street hield de deuren gesloten in verband met Thanksgiving Day.

De AEX-index eindigde 0,4 procent hoger op 327,70 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,2 procent tot 514,82 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen stegen tussen 0,6 en 0,8 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2892 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 87,16 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen