ANP21 mei '12 01:29Aangepast op 21 mei '12 05:55

Tientallen arrestaties bij protesten NAVO-top

Burgerrechtenactivist Jesse Jackson (archief). EPA
Burgerrechtenactivist Jesse Jackson (archief). EPA

CHICAGO (ANP) - Bij betogingen rond de NAVO-top in de Amerikaanse stad Chicago zijn zeker 45 mensen opgepakt. Dat heeft de politie van de stad zondagavond (lokale tijd) gemeld. Advocaten van de betogers houden het op 60 arrestaties. Bovendien zijn volgens de advocaten bij schermutselingen met de oproerpolitie 12 personen gewond geraakt.

Duizenden mensen grepen de NAVO-top aan om te betogen tegen oorlog. De meesten van hen gingen na een oproep van de politie weer weg, maar een honderdtal weigerde dat. Daarop greep de politie in. Volgens een demonstrant gebeurde dat met buitenproportioneel geweld. ,,Het enige wat we doen is protesteren en de politie valt ons gewoon aan."

De autoriteiten vinden dat er voldoende waarschuwingen zijn gegeven en noemen het politieoptreden professioneel. De politie houdt het aantal arrestanten nog op 45. ,,Onze agenten zijn enorm terughoudend geweest", zegt hoofdinspecteur Garry McCarthy. ,,We zouden met de vingers moeten wijzen naar de mensen die de agenten hebben aangevallen." Volgens de politie zijn vier agenten lichtgewond geraakt.

Eerder hadden enkele tientallen oud-militairen demonstratief hun medailles op straat gegooid. ,,Ik ben er voor te stoppen met de NAVO en te stoppen met het uitmoorden van onschuldige burgers'', zei Vietnam-veteraan Ron McSheffery. Onder de demonstranten was ook de burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen