ANP30 apr '12 07:54Aangepast op 30 apr '12 08:37

Moody's positief over begrotingsakkoord

LONDEN (AFN) - Het vorige week gesloten begrotingsakkoord is positief voor de kredietpositie van Nederland. De uitwerking van het akkoord blijft echter onzeker zolang er geen nieuwe regering is. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody's in een maandag verschenen publicatie.

Moody's verwacht dat de politieke situatie in Nederland de rest van het jaar onzeker blijft. Die onduidelijkheid heeft op zich geen gevolgen voor de kredietwaardigheid van Nederland. Aangezien bijna geen enkel Nederlands kabinet de eindstreep haalt, zit de onzekerheid al in de beoordeling van Moody's verwerkt.

Moody's, dat vorige week nog waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van de val van het kabinet voor de Nederlandse AAA-status, wees op het Europese belang van het Nederlandse akkoord. Als Nederland als een van de voorvechters van een strenger begrotingsbeleid zich niet aan de nieuwe Europese regels houdt, dan worden die afspraken direct verzwakt, aldus het bureau.

Sterke positie

Het staat niet vast dat Nederland met het nieuwe akkoord het tekort kan terugdringen tot minder dan 3 procent, aldus Moody's. Het grootste deel van de maatregelen bestaat uit hogere belastingen, in plaats van lagere uitgaven, waardoor de uiteindelijke opbrengst onzeker is.

Moody's vindt de economische positie van Nederland relatief sterk. De staatsschuld is lager dan in andere triple A-landen en de concurrentiepositie is goed, aldus de kredietbeoordelaar.

De rating van Nederland kan wel onder druk komen staan, als de vastberadenheid om de overheidsfinanciën op orde te brengen afneemt. Ook grote kredietverliezen van banken, die de overheid dwingen tot reddingsacties, kunnen leiden tot een afwaardering. De kans daarop acht Moody's voorlopig echter klein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen