ANP19 nov '12 17:50

Beurzen trekken zich op aan VS

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen begonnen de week maandag positief, nadat ze vorige week nog een van de slechtste weken in maanden hadden beleefd. Het optimisme kwam vooral uit de Verenigde Staten, waar onderhandelingen over de zogenoemde 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten afgelopen weekeinde hoopgevend zijn begonnen. Ook een Amerikaans huizencijfer deed een duit in het zakje.

Maar volgens handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers ,,is er nog veel voorzichtigheid''.

De AEX-index sloot 1,5 procent (4,90 punten) hoger op 324,74. De stijging van de Amsterdamse AEX-index werd getemperd door de scherpe daling van het aandeel Fugro. De MidKap-index sloot 0,9 procent (4,77 punten) hoger op 510,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,9 procent omhoog.

Vertrouwen

Het afgelopen weekeinde uitten de leiders van de Democraten en Republikeinen hun vertrouwen in het slagen van een overeenkomst om een begrotingskloof te vermijden. Per 1 januari dreigen scherpe bezuinigingen en belastingverhogingen automatisch in werking te treden als er geen akkoord is.

In oktober stegen de bestaande huizenverkopen in de Verenigde Staten onverwachts met 2,1 procent, wat erop wijst dat het voorzichtige herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt vruchten afwerpt. Ook een index voor de huizenmarkt van de nationale vereniging van huizenbouwers viel erg positief uit.

Fugro

Fugro werd maandag in Amsterdam genadeloos afgestraft door beleggers voor de winstwaarschuwing die het bedrijf vrijdag nabeurs gaf, waarbij ook het vertrek van topman Arnold Steenbakker werd aangekondigd. Steenbakker stapt op wegens ,,verschillen in visie over het te voeren beleid'' met de raad van commissarissen. In de ochtendhandel stond het aandeel Fugro ruim 21 procent lager, maar in de middag wist de koers zich enigszins te herstellen tot een min van 14 procent.

Beleggers hadden positieve belangstelling voor ING. De bank krijgt van de Europese Commissie langer de tijd om de verzekeringsactiviteiten in Europa af te stoten. ING zal alle staatssteun tegen 2015 afbetalen, maakte de bank verder bekend. ING noteerde 3,8 procent hoger.

De euro was 1,2810 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,2710 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie was 2,7 procent duurder op 89,24 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder op 111,59 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen