ANP4 sep '12 18:16Aangepast op 4 sep '12 19:47

Europese Commissie onderzoekt Gazprom

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie gaat onderzoeken of de Russische gasproducent Gazprom zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Dat werd dinsdag in Brussel bekendgemaakt.

Het onderzoek moet uitwijzen of Gazprom als producent en leverancier van aardgas de concurrentie belemmert in de gasmarkten in Centraal- en Oost-Europa, meldt de Europese kartelwaakhond.

Aanleiding voor het onderzoek zijn volgens de mededingingsautoriteit zorgen dat Gazprom misbruik maakt van zijn dominante positie. De grootste gasproducent ter wereld zou mogelijk het transport van gas naar EU-lidstaten met opzet bemoeilijken en zijn klanten onbillijke prijzen in rekening brengen door ze te koppelen aan olieprijzen.

Miljarden

Blijkt uit het onderzoek dat Gazprom zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie, dan dreigt voor het concern een boete die in de miljarden kan lopen.

Het marktaandeel van Gazprom in de Europese gasmarkt, zijn belangrijkste inkomstenbron, steeg vorig jaar van 24 procent naar 27 procent. De Russische staat heeft een meerderheidsaandeel in de gasgigant, die in 2011 een nettowinst boekte van 34 miljard euro bij een omzet van 120 miljard euro.

Kremlin

Het Kremlin wordt vaak verweten Gazprom als politiek instrument in te zetten tegen landen die gas afnemen. Ook de EU ligt geregeld overhoop met Moskou over de energiepolitiek van de Russen.

De Europese Unie voorziet voor 80 procent via import in haar gasbehoefte en daarvan komt een derde uit Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen