ANP30 apr '12 15:46Aangepast op 30 apr '12 16:52

Spaanse zorgen zetten beurzen onder druk

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam stond maandagmiddag in het rood door hernieuwde zorgen over Spanje. Beleggers in Amsterdam deden het verder rustig aan in verband met de viering van Koninginnedag. Dinsdag blijft de Amsterdamse beurs gesloten vanwege de Dag van de Arbeid.

De verliezen werden heviger na een tegenvallend cijfer over de economische bedrijvigheid in de regio Chicago. Daar daalde de inkoopmanagersindex sterker dan verwacht, van 62,2 in maart tot 56,2 in april. Economen rekenden in doorsnee op een daling tot 61,0.

De AEX-index stond 0,6 procent lager op 308,76 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 512,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tussen 0,4 en 1,2 procent lager.

Cijfers

Vorige week ging de AEX 4 dagen op rij met winst de handel uit. De aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten trokken zich vooral op aan sterke bedrijfsresultaten en meevallende Amerikaanse macrocijfers.

De zorgen over Spanje staken maandag weer de kop op nadat bekend was geworden dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent is gekrompen, net als in het voorgaande kwartaal. Daarmee is de Spaanse economie officieel in een recessie beland.

S&P

Verder maakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bekend dat de kredietwaardigheid van de grootste Spaanse banken is verlaagd. Vorige week verlaagde S&P al de Spaanse kredietwaardigheid met twee stappen.

De beurs in Madrid verloor 1,3 procent. De Spaanse bank Santander ging 1 procent omlaag en BBVA daalde 1,5 procent. Ook elders in Europa gingen de financiële fondsen omlaag. In de AEX verloor Aegon 2,4 procent. In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1,7 procent. Het Franse BNP Paribas leverde 1,6 procent in.

Adidas

In Frankfurt won sportartikelenproducent Adidas 5,3 procent. Het bedrijf is positief gestemd over 2012 na een sterk eerste kwartaal. In Brussel verloor bierbrouwer AB Inbev 1 procent. De autonome groei van de bierverkoop in het afgelopen kwartaal viel beleggers tegen.

Maandagochtend werd verder bekendgemaakt dat de Duitse detailhandelsverkopen in maart met 0,8 procent zijn gestegen op maandbasis. Ook bleek dat de kredietverstrekking in de eurozone in maart minder sterk is gegroeid dan een maand eerder.

De euro noteerde 1,3234 dollar, tegen 1,3250 dollar aan het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 104,38 dollar. Brent ging 0,5 procent omlaag tot 119,31 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen