ANP19 dec '12 15:30Aangepast op 19 dec '12 17:32

Park eerste vrouwelijke president Zuid-Korea

SEOUL (ANP) - Park Geun-hye is de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea. Haar rivaal Moon Jae-in erkende woensdag zijn verlies in de verkiezingen. Dat meldde persbureau Yonhap woensdag. Park, dochter van oud-dictator Park Chon-hee, kreeg ruim 50 procent van de stemmen.

Het is bijzonder dat een vrouw aan de macht komt in Zuid-Korea. Er heerst in het land nog grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mannen verdienen bijvoorbeeld gemiddeld veel meer dan vrouwen. In de politiek zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd.

De 60-jarige Park is lid van de regerende centrumrechtse conservatieve Saenuri-partij, die een meerderheid heeft in het parlement. Ze belooft corruptie te bestrijden en het zorgstelsel te hervormen.

Bekend terrein

Het presidentiële paleis is geen onbekend terrein voor Park. Haar vader regeerde van 1961 tot 1979 het land met ijzeren vuist. In die tijd was Park de first lady van het land, nadat haar moeder was vermoord. Toen in 1979 ook haar vader werd vermoord, verliet ze het paleis. Park is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Naar eigen zeggen is ze daardoor meer verbonden met de staat.

Park staat iets meer open voor onderhandelingen met Noord-Korea dan haar voorganger Lee Myung-Bak. Ze zei bereid te zijn met de noorderbuur te praten, maar geen steun te bieden voordat het land stopt met zijn nucleaire programma.

Volgens de Zuid-Koreaanse wetgeving mag een president slechts één termijn van 5 jaar dienen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen