ANP24 apr '12 20:39Aangepast op 24 apr '12 22:02

Arrestatie olieramp Golf van Mexico

ANP
ANP

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse autoriteiten hebben een voormalige ingenieur van oliemaatschappij BP opgepakt op verdenking van het vernietigen van bewijsmateriaal over de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat maakte het ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Volgens Justitie probeerde de 50-jarige Kurt Mix honderden sms'jes van overleg van hem en een supervisor over de olieramp te verwijderen. Die zouden gevoelige informatie bevatten en aantonen dat BP veel eerder op de hoogte was van de ware omvang van de ramp dan officieel werd beweerd en dat pogingen om het lek te dichten mislukten. Door die sms'jes te verwijderen, heeft Mix de autoriteiten tegengewerkt, aldus Justitie.

Door de explosie op het booreiland Deepwater Horizon in april 2010 kwamen 11 mensen om en stroomde ongeveer 750 miljoen liter olie in de Golf van Mexico. Het is voor het eerst dat een arrestatie is verricht sinds de ramp.

Interne richtlijnen

Volgens de autoriteiten had Mix juist opdracht gekregen van BP om alle berichten te bewaren. Hij maakte deel uit van een team dat moest kijken hoe groot het lek was en hoe het gedicht kon worden.

BP gaf aan met het onderzoek mee te werken en dat er duidelijke interne richtlijnen zijn over hoe met bewijzen moest worden omgesprongen. Het Britse concern moet miljarden aan schadevergoeding betalen vanwege de gevolgen van de ramp.

De olieramp in de Golf van Mexico was de ergste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Gerelateerde artikelen