ANP13 jun '12 10:50Aangepast op 13 jun '12 13:01

'Olieprijs onder druk, maar blijft hoog'

PARIJS (AFN) - De eurocrisis en de groeivertraging in China zetten in mei de vraag naar olie onder druk, maar de prijzen zijn nog altijd zo hoog dat ze economische groei afremmen. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) woensdag in zijn maandrapport over de oliemarkt.

Onzekerheid over de aanvoer van olie uit met name Iran dreef de olieprijzen in de eerste maanden van 2012 op. Vorige maand werd echter een scherpe daling ingezet. Investeerders maken zich zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Minder groei leidt tot een kleinere toename van de vraag naar grondstoffen.

Toch is het gevaar dat de prijzen weer gaan stijgen niet geweken. De kwestie-Iran hangt nog altijd boven de markt, aldus de IEA. De export uit Iran is flink gedaald door de sancties die veel landen hebben opgelegd wegens het kernenergieprogramma van de islamitische republiek.

Het oliekartel OPEC, waarbij twaalf grote exporterende landen waaronder ook Iran zijn aangesloten, heeft desondanks de productie in mei nagenoeg gelijk gehouden op bijna 32 miljoen vaten per dag. Het totale aanbod steeg licht tot 91,1 miljoen vaten per dag. De IEA gaat voor dit jaar uit van een gemiddelde olievraag van 89,9 miljoen vaten per dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen